Select Page

Prinsesstårta

“En klassisk svensk prinsesstårta är ett av Sveriges kändaste bakverk.

Tårtan skapades av Jenny Åkerström. Hon drev en husmorsskola på Östermalm i Stockholm i början av 1900 talet. Hennes första bok gavs ut 1929 med titeln Prinsessornas Kokbok. Boktiteln och några recept i boken tillägnades prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid som var elever på skolan.

Receptet på grön tårta finns i boken “Prinsessornas nya Kokbok” av Jenny Åkerström. Utgiven av Albert Bonniers förlag år 1948. Den gröna tårtan sägs det att prinsessornas var extra förtjusta i. Och den gröna tårtan kom senare att kallas för Prinsesstårta.

Utdrag ur boken Prinsessornas nya kokbok, 1948:

 ”Av de recept, som ingår i ”Prinsessornas nya kokbok”, är ungefärligen 1/3 – över 800 – sådana, som inte tidigare har varit publicerade i bokform. De övriga utgöres av alla de mest omtyckta recepten ur mina föregående arbeten, ”Prinsessornas kokbok”.

 

Originalet, grön tårta, innehåller inte sylt utan en len och god vaniljkräm. Och i stället för marsipan är tårtan täckt av färgad mandelmassa. Receptet finns i boken som går att låna på biblioteket.

Dagens prinsesstårta är bakad på sockerkaksbotten, vispad grädde, len vaniljkräm, hallonsylt och ett täcke av grön marsipan. Man brukar garnera med en rosa marspipanros och florsocker.

tillbaka

till våra artiklar